Miten sirkkojen ravintoarvot vertautuvat esimerkiksi naudan tai broilerin ravintoarvoihin? Mikä näistä on kaikkein terveellisintä?

Sirkkojen ravintoarvot

Alla olevassa taulukossa on 100 g GiiDY:n kuivattujen sirkkojen ravintoarvot:

Energiaa2000 Kj (478 kcal)
Rasvaa
– joista tyydyttyneitä
28 g
10 g
Hiilihydraatit
– joista sokereita
2,9 g
1,2 g
Proteiini55 g
Kuitu5,8 g
Suola1,4 g
B12-vitamiini5,75 μg
Omega-6-rasvahapot2,5 g

Sirkkojen ravintoarvojen vertailu kanan- ja naudanlihaan

Koska sirkkojen ravintoarvot on laskettu kuivatuilla sirkoilla, tasapuolisen vertailun mahdollistamiseksi myös kanan- ja naudanlihoissa on käytetty kuivatun lihan ravintosisältöjä (kuivatun kanan ravintosisältö täältä ja kuivatun naudanlihan täältä). Vertailtavat B12-vitamiinipitoisuuden, suolan ja hiilihydraattien laskemiseen on käytetty myös kilokalori.net-sivustoa.

Energiasisältö

Lähdetään liikkeelle energiasisällöstä: Kuivatusta sirkasta saa 478 kcal, kuivatusta kanasta 311 kcal ja naudanlihasta 360 kcal. Sirkka on siis energiapitoisin raaka-aine, jota ei sen takia tarvitse käyttää niin paljoa jokaista annosta kohti kuin muita lihatuotteita.

Rasvapitoisuus

Sirkkojen runsaan energiapitoisuuden selittää osaltaan sen korkea rasvapitoisuus: sirkoilla 28 g, kanalla 3,1 g ja naudalla 14,2 g. Erityisen huomion ansaitsee sirkkojen omega-6-rasvahappojen korkea pitoisuus: sirkoilla 2,5 g, kun kanalla on vain 0,2 g ja naudalla 0,5 g. Omega-6-rasvahappo voi suojata ennenaikaiselta kuolemalta ja vähentää varsinkin sydän- ja verisuonitauteihin sairastumisen riskiä (lähde: IltaSanomat).

Hiilihydraatit

Hiilihydraatteja sirkoissa on taas 2,9 g, kun puhtaassa kanassa tai naudanlihassa sitä ei ole ollenkaan. Kysymys on kuitenkin suhteellisen mitättömästä määrästä.

Proteiinit

Proteiinia sirkoissa on 55 g, kanassa 65,7 g ja naudanlihassa 50,2 g. Proteiinin riittävällä saannilla on kolme merkittävää hyötyä:

 1. proteiini edistää lihasmassan säilymistä
 2. proteiini edistää lihasmassan kasvua
 3. proteiini edistää luuston pysymistä normaalina

Sirkat ovatkin oivallinen proteiininlähde muiden lihatuotteiden tapaan.

Kuitu

Kanasta ja naudasta poiketen sirkat sisältävät myös kuitua (5,8 g). Kuidun on todettu mm. edistävän painonhallintaa, ehkäisevän sydän- ja verisuonitauteja, ehkäisevän tyypin 2 diabetestä, helpottavan ummetusta ja vähentävän riskiä sairastua suolisto- tai rintasyöpään! (Lähde: Leipätiedotus)

Suola

Suolaa sirkat sisältävät 1,4 g, kana 0,2 g ja naudanliha 1,3 g. Kuivattuihin kanaan ja nautaan on kuitenkin lisätty huomattavasti enemmän suolaa (kanassa 4,5 g ja naudassa 9,5 g). Suolan saantisuositus on Suomen Sydänliiton mukaan enintään 5 grammaa päivässä. Liika suolansaanti nostaa verenpainetta ja altistaa sydän- ja verisuonitaudeille (lähde: tikis.fi).

B12-vitamiini

Sirkoissa on B12-vitamiinia selkeästi enemmän (5,75 μg), kuin kanassa (0,5 μg) tai naudassa (1,5 μg). B12-vitamiini on vesiliukoinen, joten keho ei varastoi sitä, vaan sitä pitäisi saada joka päivä. Päivän saantisuositus on 2-3 μg ja sitä saadaan lähinnä eläinperäisistä tuotteista. Näin ollen sen puutostilan riskiryhmät ovat vegaanit, mutta myös diabetesta sairastavat.

B12-vitamiinin puutos saattaa aiheuttaa monia eri oireita:

 • muistihäiriöt ja muut neurologiset oireet
 • suoliston toiminnan heikkeneminen
 • raajojen pistely ja puutuminen
 • henkisen ja fyysisen suorituskyvyn heikkeneminen ja masennus
 • anemia
 • univaikeudet
 • uupumus.

B12-vitamiini edistää siis

 • normaalia energia-aineenvaihduntaa
 • hermoston normaalia toimintaa
 • veren punasolujen normaalia muodostumista
 • immuunijärjestelmän normaalia toimintaa

Lisäksi B12-vitamiini

 • auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta
 • osallistuu solujen jakautumisprosessiin. (lähde: Biomed.fi)

Loppujen lopuksi voikin todeta, että sirkat ovat oikeaa superruokaa! Erityisesti niiden kuitu-, omega-6-rasvahappo- sekä B12-vitamiinipitoisuudet tekevät sirkoista erinomaisen lisän terveelliseen ja monipuoliseen ruokavalioon.