Tällä kertaa ajattelin kertoa hieman, mitä sirkkojen valmistus pitää sisällään ja erityisesti siitä, miksi niitä ei tarvitse kypsentää erikseen.

Sirkkojen helppokäyttöisyys onkin yksi niiden suurimmista eduista muihin proteiininlähteisiin verrattuna. Niitä voi käyttää suoraan pussista ja ripotella vaikka muuten valmiin aterian päälle tärkeitä ravintoaineita tuomaan. Tätä etua osaa arvostaa erityisesti arkena, kun kiire on kova ja ruokaa pitäisi saada nopeasti tehtyä nälkäiselle perheelle. Käyttämällä sirkkoja voi unohtaa jauhelihan ruskistamisen tai uunissa kypsentämisen.

Mutta miten se on mahdollista?

Sirkkojen valmistus

Aloitetaan siitä, miten sirkat tapetaan. Jotkut voivat luulla, että sirkat laitetaan vain elävänä pannulle ja paistetaan siinä.

Näinhän se ei tietenkään ole, vaan sirkkojen valmistus alkaa pakastamisella. Pakkasessa sirkat vaipuvat ensin kylmänhorrokseen ja sitten kuolevat täysin kivuttomasti.

Seuraavaksi sirkat keitetään runsaassa suolatussa vedessä. Jos sirkkoihin halutaan jotakin erityistä makua (esim. merisuola tai chili), voi keitinveden maustaa haluamallaan tavalla.

Sirkkoja keitetään muutama minuutti, jonka jälkeen ne vielä paahdetaan uunissa alhaisessa lämpötilassa monta tuntia. Uunissa ne kuivuvat ja kutistuvat.

Näin ollen myytävät sirkat ovat itse asiassa kuivattuja sirkkoja. Tämän takia niillä on myös huomattavasti pidempi päiväys kuin esim. jauhelihalla. Niitä ei myöskään tarvitse säilyttää jääkaapissa, vaan kuiva huoneenlämpö riittää hyvin.

Sirkat ovat siis jo valmiiksi kypsennettyjä, mikä tekee niiden käytöstä erityisen nopeaa ja helppoa. Toki paistaakin ne saa ja uuniakin ne kestävät, mutta kypsentää niitä ei tarvitse. Tämä on yksi tärkeimmistä syistä siihen, miksi sirkat ovat niin erinomainen valinta perinteiseen kanaan, lihaan tai kalaan verrattuna.